Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Supažindinu: SAV - suaugę alkoholikų vaikai iš disfunkcinių šeimų (TĘSINYS)

Obuolys nuo obels netoli rieda, bet kaip tai paaiškinti obuoliui. Remiantis matematikų susitartomis statistinėmis ribomis, 95% atvejų turi paklūsti taisyklei, ir paliekama tik 5% , kad bus priešingai. Tai reiškia, kad jei žmogus augo nedarnioje šeimoje, tai tėra tik 5% tikimybė, kad savo gyvenime jis vadovausis kitokiais modeliais nei gimdytojai, o grubiai tariant 95%  - kad nieko nekeitęs sukurtoje šeimoje toliau perduos disfunkciją atžaloms.

Sužadėtinių kursuose skaičiusi paskaitą psichologė atskleidė, kad pirmiausiai pasidomėtų iš kokios šeimos kilo dukros vaikinas, jei ji staiga tokį parsivestų. Mes suklusome. Psichologė tęsė:
- Nesvarbu, kad vaikinas būtų geras ir galbūt nepanašus į savo tėvus, tačiau dukrai sakyčiau pagalvoti, nes pradedant šeimą iš nedarnios šeimos asmeniu beveik aišku, kad ir savo sukurtoje šeimoje jis elgsis taip kaip tėvai,- pasakė lektorė ir atsidususi apgailestavo.- Aš nieko nesu prieš jį, jis nekaltas, bet toks vis dėl to yra gyvenimas.

Kai kažką panašaus bandžiau paaiškinti šeimai, kurioje yra alkoholikas, bet jie to "nemato". Man buvo atkirsta, kad jie žiną labai daug atvejų, kai net ypač degradavusiose šeimose vėliau vaikai pasiekia gyvenime aukštumas ir ėmė vardinti atvejus pridurdami, kad kuo sunkiau vaikas auga, vėliau suaugęs jis nuo to tampa tik geresniu žmogumi. Taip, čia iš tos serijos, kad alkoholikas tėra tas, kuris gatvėje elgetauja, o tas, kuris rafinuotai ir reguliariai išgėrinėja prabangiuose restoranuose yra tik gurmanas. Štai čia galime ir atsakyti į klausimą:"Kodėl Lietuvoje daug savižudžių?". Todėl, kad mūsų psichologinės žinios yra lyg neandertaliečių, kažin ar jie ką išmanė apie dėsningumus, nes lietuviai tai ne.

Tiesa, kadangi žinau, kur slypi pavojai, esu rami ir mano nuomonės nepakeis jokie paviršutiniški įrodinėjimai, kad reguliariai vartoti svaigalus yra sveika. Tiesa, aš jau nieko nebesakau tiems, kurie reguliariai išgėrinėja - fanatizmo laikotarpis praėjo, tik nuoširdžiai gaila matant jaunuolius aklai sekančius tėvų pėdomis ir to visai nesuvokiančius. Ką pridursi, daugelis iš mūsų vis dėl to gyvename autopilotu.

Lietuvoje vieną vasarą galime stebėti puošnias įžymybių vestuves, su įspūdingomis nuotraukomis, aukštaūgiais glaistu aplietais, o kitąmet matyti gyvenimo būdo laidas su graudžiais pasakojimais apie skaudžias skyrybas. Deja, SAV nėra lemta sukurti darnių šeimų neatpažinus vidinius demonus ir nekimbant rimtai jiems į atlapus. Dėl to, moterys ypatingai nenorinčios girtuoklių vyrų visada į porą patenka tik su alkoholiku.  Keista, kad alkoholiko baimė pritraukia būtent tokį, bet dar keisčiau, kad pačios moterys savyje to nepastebi. Matyt, dėl to, kad esam linkę kaltinti kitus, užuot atidžiau pažvelgę į save. 

SAV gali visą gyvenimą neigti savo jausmus, įtikinamai meluoti ir deja niekada nepatirti giluminės laimės. O kaip apmaudu, atrodo, kad dėl to gyvenimas praranda bet kokią prasmę, nes trumpalaikė laimės iliuzija primena lyg čiaudėjimo malonumą.

Smurtas, skyrybos, svaigalai, lošimai - tai tik grubi SAV išraiška, kurią neretai imama vadinti problemomis, o kaip dėl subtilių SAV bruožų? Delsimas laiku atlikti numatytus darbus taip nesąmoningai susikuriant papildomai gero streso dozę, nemokėjimas tinkamai pasidžiaugti gautais rezultatais, keliant sau vis aukštesnę kartelę, o siekis absoliučiai kontroliuoti vaikus, bei nuolatinis nepasitikėjimas antra puse nubaido bet kokį trapų laimės drugį. Kažkur teko skaityti, kad pagrindinė SAV problema - tai paprasčiausiai nemokėjimas džiaugtis...

Apie SAV ir alkoholizmą, apie disfunkcijas šeimose reikia kuo daugiau kalbėti nesivaržant būti nepopuliariam. Savaime suprantama, daug kam nėra patogu savyje užčiuopti giliai palaidotą skausmą, tačiau tai vienintelis kelias iš tiesų bandyti suvokti kas yra tikri jausmai, tikra laimė, tikras gyvenimas.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

KULTŪRINGOS REKOMENDACIJOS ŠALTAM SAVAITGALIUI vasario 6-7 d.

  KULTŪRINGOS REKOMENDACIJOS ŠALTAM SAVAITGALIUI, kuris, pasak meteorologų, nusimato . Sumaniau pasidalinti virtualiu ir kokybišku turiniu . Įkvepiančiu ir verčiančiu šioj nykumoj prisiminti žmogišką normalumą būti žmogumi tarp žmonių . • Dokumentinis filmas apie Vėrą Šleivytę, kilusią iš valstiečių ir ambicingai siekusią tapti menininke tarpukario Lietuvoje. https://www.youtube.com/watch?v=opyRwmCTANQ • • Aurimas Švedas kalba apie pseudoistorikus ir pseudoistorijos pavojus, ir skirtumus tarp mokslo ir entuziastingo istorijos interpretavimo. https://www.lrt.lt/.../dziazuojanti-istorija-griaunamoji... • • Skaitiniai. Kai į komiką, pažiūri rimtai - kai komikas tampa kultūrinės žiniasklaidos taikiniu. https://370.diena.lt/.../humoristas-henry-match.../... • • Artūras Sakalauskas prisimena sovietmečio Tauragę. Jo asmeninėje istorijoje nugula laikmečio fonas. Kas ta LAIVE? https://www.lrt.lt/.../gime-ta-pacia-diena-arunas... • • Dokumentinis filmas apie amžizmą. Santykis su senatve, kai

MONOLOGAS PO POKALBIO SU FILOSOFU: kodėl jie vis dar nori perprasti menininkus? [s ą m o n ė s s r a u t a s, 2020 rugsėjo 9 d.]

  po jurgos ivanauskaitės mirties buvo sukurtas dokumentinis filmas, taip dažnai nutinka. filme atsidūrė rašytojos kažkada daryti interviu, visokių video fragmentai iš laidų, iš kelionių, nuotraukos, autorinių tekstų citatos, piešiniai, mat rašytoja buvo ir grafikė. laidos autoriai papildomai klausinėjo žmonių, kad tie papasakotų apie jurgos ivanauskaitės tikrąjį, neafišuotą gyvenimą. reziumuojant filme pasakė, kaip išvadą kokią, kad jurga visą gyvenimą draskėsi, keliavo, kūrė, rašė, darė neįtikėtinus dalykus vien dėl to, kad jai trūko tėvo. kad rašytoja ilgėjosi to vyro savo gyvenime, kuris ją mažytę ant mamos rankų paliko. ir viskas. ir taškas. vienžodžiu, per vieną akademinę valandą suarchyvavo visą rašytojos gyvenimą. suvedė jį į vienintelį tašką, paaiškinimą – ji neturėjo tėvo, ji augo be biologinio tėvo. viskas su ja aišku, supratom, galime įdėti į stalčiuką, nebėr ko gilintis. visus jos gyvenimo paslėpsnius atvėrėme, visas spintas išknisome, visus palovius išžiūrėjome, visas jos

Islandai primena apie Palestiną

  2019 metų Eurovizijos scenoje pasirodė islandus atstovaujanti grupė Hatari . Šie stebino konkurso žiūrovus savo muzikiniu kūriniu, gluminančiu įvaizdžiu ir komunikaciniais gebėjimais. Spaudos atstovai mielai kalbino grupės narius, kurie, rodės, jei neiškritę iš medžio , tai mažų mažiausiai atskridę tiesiai iš kosmoso . Personažai nedingdavo netgi nulipus nuo scenos. Jie kalbėjo apie antikapitalistinę veiklą ir tuo pačiu reklamavo menamos firmos geriamą vandenį. Visa tai lengvai šokiravo, nors Šiaurės šalių atstovai ir taip nevengia stebinti Europos. Tą padarė 2006 metais suomiai, kuomet sunkiojo roko-metalo grupė Lordi užgrojo kitonišką, iš tipinio eurovizinio konteksto iškrentantį, kūrinį Hard Rock Hallelujah . Melomanai tąkart suprato, kūrinys vertingas, o Europa išrinko juos kaip nugalėtojus, nors pradinė reakcija buvo grynas atmetimas: suomiai keitė nusistovėjusius tarptautinio muzikos konkurso dėsnius. Hatari – islandų techno, industrinio pankroko grupė iš Reikjaviko, kuri tu