Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Supažindinu: SAV - suaugę alkoholikų vaikai iš disfunkcinių šeimų



Pasidabinęs šypsena dediesi esąs laimingas, dalis aplinkinių tyliai pavydi puikaus gyvenimo CV, tačiau širdis pasruvusi skausmu rėkia: "Man negerai, niekada ir nebuvo kitaip." 

Vienu metu buvau linkusi galvoti, kad kiekvienas žmogus yra kamuojamas vienokių ar kitokių kompleksų, didesnių ar mažesnių fobijų. Tikėjau, kad neegzistuoja visiškai normalių, savimi patenkintų, absoliučiai laimingų, ramių ateitimi žmonių. Kas gali žinoti, ar mūsų tarpe yra visiškai sveikų asmenybių, kurios nesiekia kontroliuoti, kurios adekvačiai reaguoja į iškylančius kasdieninius rūpesčius, kurios nesimaudo saviapgaulės voniose. Fizinės traumos ir trūkumai vizualiai pastebimi, tačiau net pats artimiausias žmogus gali nematyti kraujuojančios širdies, jei esi SAV - suaugęs alkoholiko vaikas.

Plačiau rekomenduoju pasiskaityti čia:
http://suaugealkoholikuvaikai.blogspot.com/p/suaugusiu-alkoholiku-vaiku-problemos.html

Pirmiausia reikia pabrėžti, kad SAV būdo bruožai nėra būdingi tik tiems, kurių artimoje aplinkoje buvo girtaujama. Disfunkcija, deja, persiduoda net tiems, kurie niekada nevartojo alkoholio ir net augo ir vystėsi svaigalų nevartojančioje aplinkoje. Pagrindinis bruožas yra sutrikusi jausmų išraiška augant nedarnioje šeimoje. Šiuo tekstu nepavyks iki galo atskleisti visų SAV pasireiškimo formų, tačiau tikiuosi, kad jis taps šiokiu tokiu tramplinu į savęs pažinimą.

Karai, nepritekliai ir vargai, nebranda, neapgalvotos santuokos ir neplanuoti vaikai - visa tai nulėmė, kad žmonės jautėsi nesaugūs, nelaimingi. Aukštas streso lygis bei žemas sąmoningumas išprovokuodavo neadekvačią elgseną su artimaisiais, su vaikais. Šiuo metu būtų lengviausia pavyzdžiu paimti šeimas, kuriose būdavo girtaujama, vartojami narkotikai, lošiama (persivalgoma,  žiūrima TV, daug perkama ir kt. būdai kuriais gali save nuraminti, tarsi išnykti iš pasaulio, palikęs jame lagaminą su rūpesčiais). 

Alkoholiko šeimose epicentre palieka svaigalus vartojantis asmuo, deja apart savęs jis daugiau nieko gyvenime nemato. Nesvarbu, kad alkoholikui 30-40 metų, net patys mažiausi būna priversti staiga ne pagal metus suaugti, imtis atsakomybės, kai tebėra laikas dar žaisti su žaislais. Iš čia ir kyla didžiausios SAV problemos, kurios neretai užprogramuoja apsivesti su nesveika asmenybe, verčiančia likti net santuokoje apleistam. Perdėtas atsakomybės jausmas skatina kaip skruzdėlei imtis keliskart daugiau darbų nei įmanoma įveikti ir sugadinti sveikatą. Būti visada kamuojamam menkos savivertės, negailestingai save teisti ir kritikuoti. SAV būdinga stovėti aukos pozicijoje ir gelbėti visas aplink esančias aukas, supainiojant gailestį su meile. Įtakingų žmonių baimė verčia prarasti save, nuolatos siekiama kitų pritarimo ir t.t. 

Nusiritę ir gyvenimą į šipulius sudaužę, kai kurie vis dėl to ryžtasi stotis. Numetę svaigalus džiaugiasi iš naujo atrasdami tikrąjį gyvenimo skonį ir jo tikrąją vertę. Tik parklupę suvokia, kokia neteisinga pasaulėvoka iki tol vadovavosi. Nuo šiol jie - tie laimingieji, o ką galima pasakyti aniems, likusiems, kurių tarpe nemažai SAV, kurie ramina save vaistais, maistais, filmais, pirkiniais, gal svaigalais, seksu, kurie tuokiasi, skiriasi, kurie patiria daug nerimo ir vidinių krizių, bet niekada NIEKADA nepagalvoja, kad jie turi tikrų problemų, nes tiki, kad problemas turi tik tie, kurie voliojasi patvoriuose.

TĘSINYS http://sapnalaikis.blogspot.com/2015/02/supazindinu-sav-suauge-alkoholiku_22.html


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

KULTŪRINGOS REKOMENDACIJOS ŠALTAM SAVAITGALIUI vasario 6-7 d.

  KULTŪRINGOS REKOMENDACIJOS ŠALTAM SAVAITGALIUI, kuris, pasak meteorologų, nusimato . Sumaniau pasidalinti virtualiu ir kokybišku turiniu . Įkvepiančiu ir verčiančiu šioj nykumoj prisiminti žmogišką normalumą būti žmogumi tarp žmonių . • Dokumentinis filmas apie Vėrą Šleivytę, kilusią iš valstiečių ir ambicingai siekusią tapti menininke tarpukario Lietuvoje. https://www.youtube.com/watch?v=opyRwmCTANQ • • Aurimas Švedas kalba apie pseudoistorikus ir pseudoistorijos pavojus, ir skirtumus tarp mokslo ir entuziastingo istorijos interpretavimo. https://www.lrt.lt/.../dziazuojanti-istorija-griaunamoji... • • Skaitiniai. Kai į komiką, pažiūri rimtai - kai komikas tampa kultūrinės žiniasklaidos taikiniu. https://370.diena.lt/.../humoristas-henry-match.../... • • Artūras Sakalauskas prisimena sovietmečio Tauragę. Jo asmeninėje istorijoje nugula laikmečio fonas. Kas ta LAIVE? https://www.lrt.lt/.../gime-ta-pacia-diena-arunas... • • Dokumentinis filmas apie amžizmą. Santykis su senatve, kai

MONOLOGAS PO POKALBIO SU FILOSOFU: kodėl jie vis dar nori perprasti menininkus? [s ą m o n ė s s r a u t a s, 2020 rugsėjo 9 d.]

  po jurgos ivanauskaitės mirties buvo sukurtas dokumentinis filmas, taip dažnai nutinka. filme atsidūrė rašytojos kažkada daryti interviu, visokių video fragmentai iš laidų, iš kelionių, nuotraukos, autorinių tekstų citatos, piešiniai, mat rašytoja buvo ir grafikė. laidos autoriai papildomai klausinėjo žmonių, kad tie papasakotų apie jurgos ivanauskaitės tikrąjį, neafišuotą gyvenimą. reziumuojant filme pasakė, kaip išvadą kokią, kad jurga visą gyvenimą draskėsi, keliavo, kūrė, rašė, darė neįtikėtinus dalykus vien dėl to, kad jai trūko tėvo. kad rašytoja ilgėjosi to vyro savo gyvenime, kuris ją mažytę ant mamos rankų paliko. ir viskas. ir taškas. vienžodžiu, per vieną akademinę valandą suarchyvavo visą rašytojos gyvenimą. suvedė jį į vienintelį tašką, paaiškinimą – ji neturėjo tėvo, ji augo be biologinio tėvo. viskas su ja aišku, supratom, galime įdėti į stalčiuką, nebėr ko gilintis. visus jos gyvenimo paslėpsnius atvėrėme, visas spintas išknisome, visus palovius išžiūrėjome, visas jos

Islandai primena apie Palestiną

  2019 metų Eurovizijos scenoje pasirodė islandus atstovaujanti grupė Hatari . Šie stebino konkurso žiūrovus savo muzikiniu kūriniu, gluminančiu įvaizdžiu ir komunikaciniais gebėjimais. Spaudos atstovai mielai kalbino grupės narius, kurie, rodės, jei neiškritę iš medžio , tai mažų mažiausiai atskridę tiesiai iš kosmoso . Personažai nedingdavo netgi nulipus nuo scenos. Jie kalbėjo apie antikapitalistinę veiklą ir tuo pačiu reklamavo menamos firmos geriamą vandenį. Visa tai lengvai šokiravo, nors Šiaurės šalių atstovai ir taip nevengia stebinti Europos. Tą padarė 2006 metais suomiai, kuomet sunkiojo roko-metalo grupė Lordi užgrojo kitonišką, iš tipinio eurovizinio konteksto iškrentantį, kūrinį Hard Rock Hallelujah . Melomanai tąkart suprato, kūrinys vertingas, o Europa išrinko juos kaip nugalėtojus, nors pradinė reakcija buvo grynas atmetimas: suomiai keitė nusistovėjusius tarptautinio muzikos konkurso dėsnius. Hatari – islandų techno, industrinio pankroko grupė iš Reikjaviko, kuri tu